Τα γυαλιά ηλίου έχουν σκοπό να προστατεύουν τα μάτια σου από την υπεριώδη ακτινοβολία. Ταυτόχρονα όμως, ως αξεσουάρ μόδας, εκφράζουν την προσωπικότητά σου. Για να διαλέξεις τα κατάλληλα για σένα, καλό θα είναι να ακολουθήσεις κάποιες βασικές συμβουλές, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ακριβά γυαλιά ηλίου δεν εξασφαλίζουν απαραίτητα την ιδανική προφύλαξη των ματιών.


Επιλέγοντας τους φακούς

Αυτό που θα σε απασχολήσει πρωτίστως είναι η επιλογή στο χρώμα των φακών, το υλικό κατασκευής τους και το αν παραμορφώνουν τις εικόνες που βλέπεις. Κανονικά οι φακοί θα πρέπει να αποκλείουν το 99-100% των ακτινοβολιών UVA και UVB. Τα πολύ φθηνά γυαλιά, που δε διαθέτουν αυτή την προστασία, μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, γιατί αναγκάζουν την κόρη των ματιών να διαστέλλεται, με αποτέλεσμα τα μάτια να είναι πιο ευάλωτα στην υπεριώδη ακτινοβολία.


Τι χρώμα φακών;

Διάλεξε το χρώμα που σε ξεκουράζει – ανάλογα με τις δραστηριότητές σου – αρκεί βέβαια να μην είναι πολύ σκούρο. Πιο σκούρος φακός δε σημαίνει κατ΄ ανάγκη και μεγαλύτερη προστασία.Το χρώμα των φακών δε θα πρέπει να αλλοιώνει χρωματικά την πραγματικότητα σε μεγάλο βαθμό, ενώ οι οδηγοί θα πρέπει να μπορούν να ξεχωρίζουν τους φωτεινούς σηματοδότες. Γενικά οι φακοί των γυαλιών θα πρέπει να επιτρέπουν στο μάτι να αντιδρά φυσιολογικά στις αλλαγές του φωτός και να διακρίνει καλά όλες τις λεπτομέρειες.


Τι κάνει κάθε χρώμα

Το καφέ, το πράσινο και το γκρι δεν αλλοιώνουν ιδιαίτερα τα φυσικά χρώματα και αποτελούν καλή επιλογή για το άπλετο καλοκαιρινό φως. Και τα τρία θεωρούνται ξεκούραστα, όμως μια δοκιμή θα σε πείσει.

Το μπλε (ξεκινώντας από το ανοικτό γαλάζιο) αυξάνει την αντίθεση των χρωματικών τόνων (το λεγόμενο contrast). Αυξάνει επίσης την αίσθηση του βάθους, ενώ απαλύνει την αντηλιά. Κατάλληλο για όσους έχουν μυωπία.

Το κίτρινο, το χρυσαφί και το χρώμα του κεχριμπαριούμειώνουν σε μικρότερο βαθμό την ένταση του φωτός, σε σύγκριση με το καφέ, το πράσινο και το γκρι. Σε λιγότερο φωτεινές συνθήκες δίνουν εξαιρετική αντίληψη του βάθους και αυξάνουν το contrast. Είναι ιδανικά για σπορ στο χιόνι.

Το ροζ και το κόκκινο δείχνουν τον κόσμο πιο φωτεινό, ενισχύουν το contrast και κάνουν πιο ευδιάκριτα τα αντικείμενα που βρίσκονται σε μπλε ή πράσινο φόντο. Κατάλληλα περισσότερο για χιόνι με συννεφιά ή βόλτα στο δάσος.

 

Ειδικοί φακοί και μειονεκτήματα


Φακοί – καθρέφτες

Έχουν αντανακλαστική επίστρωση, που διώχνει το μεγαλύτερο ποσοστό του φωτός και κάνει τα πράγματα να φαίνονται πιο σκούρα (άρα είναι ακατάλληλοι για… απαισιόδοξους), εκτός αν διαλέξεις πολύ ανοικτή απόχρωση καθρέφτη.


Φωτοχρωμικοί φακοί

Προσαρμόζονται αυτόματα στο υπάρχον φως. Όμως μπορεί να μη λειτουργούν σωστά κατά την οδήγηση, γιατί οι ακτίνες UVB θεωρητικά δε διαπερνούν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου. Επίσης αργούν να ανταποκριθούν σε ψυχρό περιβάλλον.


Πολωμένοι φακοί (polarized)

Μειώνουν τις αντανακλάσεις φωτός που προέρχονται από επίπεδες επιφάνειες, όπως η θάλασσα. Προσφέρονται για όσους δεν αντέχουν την αντηλιά ή κάνουν θαλάσσιες διαδρομές.


Κρύσταλλο ή πλαστικό;

Οι φακοί από γυαλί έχουν εξαιρετική οπτική διαύγεια, είναι πιο ανθεκτικοί στις γρατζουνιές, αλλά έχουν μεγαλύτερο βάρος. Όταν σπάνε, γίνονται σαν ιστός αράχνης.

Οι φακοί πολυουρεθάνης και οι πολυκαρβονικοί έχουν μεγάλη αντοχή στα χτυπήματα, καλή οπτική διαύγεια και μικρό βάρος. Οι πρώτοι είναι πιο ακριβοί, ενώ οι δεύτεροι έχουν ελαφρώς μικρότερη οπτική σαφήνεια και μειωμένη αντοχή στις γρατζουνιές.

Οι ακρυλικοί φακοί αποτελούν την πιο φθηνή λύση. Όμως συνιστώνται μόνο για περιστασιακή χρήση, καθώς υστερούν από τους λοιπούς πλαστικούς φακούς σε ανθεκτικότητα και σαφήνεια, ενώ παρουσιάζουν ελαφριά παραμόρφωση της εικόνας.


Έλεγξε τις παραμορφώσεις

Για να διαπιστώσεις αν οι φακοί δημιουργούν παραμορφώσεις στην όραση, κράτησε τα γυαλιά 15-20 εκατοστά μακριά από τα μάτια σου και δες μέσα από αυτά μια σταθερή κάθετη και μια οριζόντια γραμμή (π.χ την γωνία ενός κτιρίου και ένα παράθυρο). Αν οι γραμμές παραμένουν ευθείες, όλα καλά. Αν όμως κάποια από αυτές είναι κυματιστή, τότε υπάρχει παραμόρφωση στους φακούς. Επίσης οι επίπεδες επιφάνειες θα πρέπει να μη φαίνονται καμπυλωμένες ή παραμορφωμένες.


Έλεγξε τους φακούς προσεκτικά για γρατζουνιές, φυσαλίδες και στρεβλώσεις.

Φόρεσε τα γυαλιά και περπάτησε για λίγο σε εξωτερικό χώρο. Ένα ζευγάρι με φακούς που παραμορφώνουν την εικόνα θα σου προξενήσει σύντομα μια ελαφριά ζαλάδα, η οποία θα εξελιχθεί σε πονοκέφαλο.

Αν παραγγείλεις φακούς που διορθώνουν ταυτόχρονα και τη μυωπία (ή άλλη πάθηση), θα πρέπει να αποκλείσεις τους πολύ καμπυλωμένους (π.χ. γυαλιά τύπου μάσκας), διαφορετικά θα βρεθείς αντιμέτωπος/η με ανεπιθύμητες παραμορφώσεις.


Διαλέγοντας σκελετό

Η επιλογή του σκελετού είναι σχεδόν το ίδιο σημαντική με αυτή των φακών, γιατί συμβάλλει στην άνεση, την αντοχή και την ασφάλεια των γυαλιών. Ο σωστός σκελετός θα πρέπει να προσαρμόζεται άνετα στη μύτη και τα αυτιά και να είναι αρκετά ελαφρύς, ώστε να μην ασκεί υπερβολική πίεση σε αυτά τα σημεία. Επίσης οι βλεφαρίδες δε θα πρέπει να ακουμπούν στους φακούς. Οι συνηθισμένοι τύποι σκελετών είναι οι εξής:

Μεταλλικός: προσαρμόζεται εύκολα στο πρόσωπο και δεν ενοχλεί το οπτικό πεδίο στα πλάγια. Συνήθως είναι πιο ακριβός και λιγότερο ανθεκτικός από τους πλαστικούς.

Νάιλον: Φτηνός, ελαφρύς, πιο ανθεκτικός από τον μεταλλικό, αλλά δε ρυθμίζεται στο πρόσωπο.

Πλαστικός («κοκάλινος»): Δημοφιλής στα επώνυμα γυαλιά, διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Όμως δεν είναι καθόλου ευέλικτος, αφού δεν μπορεί να προσαρμοστεί στο πρόσωπο. Γι΄ αυτό και θα πρέπει να διαλέξεις τον απόλυτα κατάλληλο για σένα.


Ταιριάζει με το πρόσωπό σου;

Ο κατάλληλος σκελετός μπορεί να αναδείξει τις όμορφες γωνίες του προσώπου. Το πιο σημαντικό είναι να γίνει σωστή επιλογή του μεγέθους. Για κάθε σχήμα προσώπου προτείνεται ανάλογος σκελετός:

  • Στρογγυλό: Ο στρογγυλός σκελετός τονίζει τη στρογγυλάδα του προσώπου, ο παραλληλόγραμμος και ο οβάλ τη διορθώνει.
  • Τετράγωνο: Προτιμώνται οβάλ και στρογγυλοί σκελετοί.
  • Οβάλ: Όλα τα σχήματα κολακεύουν, αρκεί να είναι στο σωστό μέγεθος.
  • Τριγωνικό: Στρογγυλεμένα σχήματα (κυρίως στο επάνω μέρος).
  • Ποιο χρώμα σκελετού να διαλέξεις;
  • Καλύτερα να έχει αρμονία με το χρώμα των μαλλιών:
  • Καστανά/ ξανθά μαλλιά: Ζεστά χρώματα
  • Μαύρα: Όλα τα χρώματα
  • Κόκκινα: Αποχρώσεις του κόκκινου
  • Γκρίζα ή σαντρέ: Ψυχρά χρώματα

 

Πηγή bimag.gr