Η μυωπία είναι ένα διαθλαστικό σφάλμα που οφείλεται είτε στην αυξημένη ισχύ του κερατοειδή χιτώνα, είτε στο μεγάλο αξονικό μήκος του ματιού, ή σε συνδυασμό των παραπάνω . Εμφανίζεται όταν αποτυγχάνει η διαδικασία της της εμμετροποίησης κατά την παιδική ηλικία στην οποία τα μάτια μας όταν ανιχνεύουν την θόλωση στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδή δίνουν εντολή να αναπτυχθεί το μάτι ανάλογα ώστε να αντιρροπήσει το σφάλμα . Συνήθως παρουσιάζεται ανάμεσα στα 8-12 έτη και αυξάνεται μέχρι την ενηλικίωση. Σήμερα αποτελεί την πιο συχνά εμφανιζόμενη διαθλαστική ανωμαλία με ποσοστά που κυμαίνονται από 30-40% στην Ευρώπη έως 70-80% στις Ασιατικές χώρες .
1.Η κληρονομικότητα: Παιδιά των οποίων και οι δύο γονείς έχουν μυωπία έχουν εξαπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν μυωπία σε σχέση με παιδιά από έναν ή κανέναν μύωπα γονέα.
2.Ο τρόπος  ζωής και οι συνήθειες του ατόμου: Ο παρατεταμένος χρόνος εργασίας σε κοντινές αποστάσεις (διάβασμα ,κινητά ,tablets) που απαιτεί συνεχή χρήση  της κοντινής προσαρμογής  έχει ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση και την εξέλιξη της μυωπίας. 
3.Ο μειωμένος χρόνος παραμονής σε εξωτερικούς χώρους και έκθεσης στο φυσικό φως.Το μάτι αντιδρά στο  φυσικό φως με έκκριση ντοπαμίνης  που με την σειρά της εμποδίζει το μάτι να μεγαλώσει. Επίσης το έντονο φως προκαλεί μύση και μειώνει την θόλωση στο επίπεδο του αμφιβληστροειδή
 Ορθοκερατολογία: Είναι η εφαρμογή κατά την διάρκεια του ύπνου σκληρών αεροδιαπερατών φακών επαφής, οι οποίοι επιπεδώνουν τον κερατοειδή και παρέχουν καλή όραση χωρίς γυαλιά την επόμενη μέρα. Διορθώνουν το διαθλαστικό σφάλμα κεντρικά στον αμφιβληστροειδή αλλά μειώνουν την υπερμετρωπική αφεστίαση  στην περιφέρεια του λόγω της αλλαγής της γεωμετρίας του κερατοειδή  και αυτό πιστεύεται ότι δίνει την εντολή να μην αυξηθεί άλλο το αξονικό μήκος. Απευθύνεται κυρίως σε χαμηλούς μύωπες (έως -4,50 Δ)αλλά έχει σαν κύρια αντένδειξη την εμφάνιση μικροβιακής κερατίτιδας .Σε έρευνες που έχουν γίνει έχει βρεθεί ότι οι ορθοκερατολογικοί φακοί  μειώνουν την αύξηση του αξονικού μήκους του ματιού σε ποσοστό 43% σε σχέση με τα γυαλιά .
 Διπλοεστιακά ή πολυεστιακά γυαλιά οράσεως: Η χρήση τους έχει βρεθεί ότι μειώνει την αύξηση της μυωπίας μειώνοντας την υπερμετρωπική περιφερική αφεστίαση που προκαλείται κατά την προσαρμογή στην κοντινή εργασία, ιδιαίτερα σε παιδιά με ανεπάρκεια σύγκλισης. Τα διπλοεστιακά τύπου executive θεωρητικά επιβραδύνουν τον ρυθμό εξέλιξης κατά 39%  και τα πολυεστιακά κατά 13% σε διάστημα 3 ετών.
 Πολυεστιακοί φακοί επαφής: Οι πολυεστιακοί φακοί επαφής με κεντρική οπτική ζώνη μακρινής όρασης είναι πιο αποτελεσματικοί σε σχέση με τα διπλοεστικά ή πολυεστιακά γυαλιά και ελαττώνουν τον ρυθμό αύξησης κατά 46% σε διάστημα 2 ετών.
Φαρμακευτικά: Αν και δεν είναι κατανοητός ο ακριβής μηχανισμός δράσης ,διάλυμα ατροπίνης  χαμηλής περιεκτικότητας (0,01%) έχει αποδειχθεί ότι έχει πολύ καλά αποτελέσματα στον έλεγχο της μυωπίας και δεν προκαλεί  έντονα φαινόμενα φωτοφοβίας  και θάμβους. Η ακριβής αιτιολογία της εμφάνισης μυωπίας παραμένει άγνωστη αλλά έχει  βρεθεί ότι παράγοντες που δρουν επιβαρυντικά είναι: Η ηλικία εμφάνισης της μυωπίας έχει μειωθεί κατά δύο έτη την τελευταία δεκαετία και αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερο πληθυσμό με μυωπία άνω των 6 βαθμών οι οποίοι κινδυνεύουν από επιπλοκές όπως αποκόλληση ή άλλες παθήσεις του αμφιβληστροειδή, γλαύκωμα και καταρράκτη . Σκοπός των τεχνικών ελέγχου της μυωπίας  είναι η διόρθωση της ή η επιβράδυνση της ανάπτυξης της κατά την παιδική ηλικία.