Οι φακοί επαφής είναι ένας αποτελεσματικός και οικονομικά προσιτός τρόπος αντιμετώπισης των διαθλαστικών σφαλμάτων. Χρησιμοποιούνται κυρίως για την διόρθωση της όρασης σε όλες τις αποστάσεις αλλά και για  την αλλαγή χρώματος στα μάτια (έγχρωμοι φακοί). Οι φακοί επαφής έχουν διάφορα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα γυαλιά: δεν περιορίζουν το πεδίο όρασης, παρέχουν καλύτερη και πιο φυσιολογική  όραση όταν υπάρχει μεγάλη μυωπία/ υπερμετρωπία, απαλλάσσουν από το βάρος των γυαλιών την μύτη και δεν θολώνουν με τις αλλαγές θερμοκρασίας όπως τα γυαλιά. Από την άλλη μεριά όμως οι φακοί έρχονται σε επαφή με τα μάτια μας και συγκεκριμένα με τον κερατοειδή χιτώνα (η διάφανη μεμβράνη του ματιού που καλύπτει την ίριδα)  και την εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων. Για να είναι ασφαλής η χρήση τους  χωρίς ανεπιθύμητες επιπλοκές , είναι ουσιαστικό να  υπάρχει συμμόρφωση στις οδηγίες  χρήσης, φροντίδας και υγιεινής  των φακών επαφής .


- Η καθαριότητα των χεριών πριν φορεθούν ή αφαιρεθούν οι φακοί από τα μάτια είναι ουσιαστική για την πρόληψη των μολύνσεων. Τα χέρια πρέπει να πλένονται με νερό και σαπούνι και να σκουπίζονται με απορροφητικό χαρτί. Έτσι δεν μεταφέρονται μικρόβια από τα χέρια μας στην επιφάνεια των φακών.


-Οι φακοί πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά μετά από κάθε χρήση με το κατάλληλο καθαριστικό υγρό. Τα υγρά καθαρισμού απολυμαίνουν και ενυδατώνουν την επιφάνεια των φακών για να είναι άνετοι και ασφαλείς στην επόμενη χρήση.


-  Εξίσου σημαντική είναι και η καθαριότητα της θήκης φύλαξης των φακών.  Οι θήκες παρέχουν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη  βακτηρίων και για αυτόν τον λόγο, αφού φορεθούν οι φακοί το πρωί πρέπει να  πεταχτεί το  υγρό καθαρισμού και να μείνουν ανοιχτές χωρίς τα καπάκια τους για να στεγνώσουν. Η αλλαγή της θήκης πρέπει να γίνεται κάθε φορά που αγοράζετε καινούργιο υγρό απολύμανσης ή το αργότερο κάθε τρεις μήνες.


-Οι φακοί, όπως και η θήκη φύλαξης, δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με νερό. Το νερό περιέχει βακτήρια που είναι πιθανόν να προκαλέσουν σοβαρή μόλυνση στα μάτια και συνεπώς δεν πρέπει να γίνεται χρήση των φακών στο κολύμπι ή το ντους ούτε να καθαρίζεται η θήκη με νερό.


-Αποφύγετε να κάνετε υπερβολική χρήση των φακών κατά την διάρκεια της ημέρας. Ο κερατοειδής χρειάζεται  οξυγόνο για να παραμείνει υγιής και οι φακοί μειώνουν την ποσότητα που φτάνει σε αυτόν, ειδικά όταν είναι κατασκευασμένοι από υλικό υδρογέλης. Όταν είναι απαραίτητη η πολύωρη χρήση, προτιμήστε φακούς κατασκευασμένους από σιλικόνη-υδρογέλη που επιτρέπουν να φτάσουν στον κερατοειδή τα απαραίτητα επίπεδα οξυγόνου.

-Μην κοιμάστε με τους φακούς. Η χρήση φακών κατά τον ύπνο, ανεξάρτητα από τον τύπο τους, είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου διηθητικής κερατίτιδας. Οι παρενέργειες από την χρήση των φακών τις ώρες του ύπνου δεν οφείλονται αποκλειστικά στην μειωμένη οξυγόνωση του κερατοειδή, αλλά στην παρουσία σωματιδίων μόλυνσης  που μεταφέρονται από το περιβάλλον στον φακό κατά την διάρκεια της ημερήσιας χρήσης, σε συνδυασμό με την διακοπή  παροχής οξυγόνου, τα κλειστά βλέφαρα και την ακινησία του ματιού και των βλεφάρων κατά την διάρκεια του ύπνου.


-Αλλάξτε τους φακούς στον προβλεπόμενο χρόνο αντικατάστασης. Η διάρκεια ζωής των φακών είναι συγκεκριμένη και όσο παρατείνεται η χρήση τους μαζεύουν εναποθέσεις όπως πρωτεΐνες και λιπίδια από τα δάκρυα .Έτσι γίνεται  τραχιά η  επιφάνεια τους και ερεθίζει την εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων που έρχεται σε επαφή με τους φακούς προκαλώντας επιπεφυκίτιδα.