Τι είναι η οπτομετρία και τί η αναπτυξιακή οπτομετρία;

 

Η οπτομετρία είναι μία επιστήμη ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό αλλά λιγότερο γνωστή στην Ελλάδα. Ασχολείται με την λειτουργία της όρασης και έχει ως σκοπό τον εντοπισμό διαθλαστικών ανωμαλιών, όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία, ο αστιγματισμός και η πρεσβυωπία και την αποκατάσταση δυσλειτουργιών του οπτικού συστήματος, με την χορήγηση γυαλιών οράσεως, φακών επαφής και βοηθημάτων χαμηλής όρασης. Οι οπτομέτρες είναι ειδικά εκπαιδευμένοι επαγγελματίες στον τομέα της όρασης και είναι ικανοί στο να εξετάζουν και να αναλύουν την λειτουργικότητα του οπτικού συστήματος, των οπτικών δεξιοτήτων, να καθοδηγούν στην καλύτερη επιλογή βαθμού διόρθωσης διαθλαστικών ανωμαλιών και να αναγνωρίζουν παθήσεις του οφθαλμού τις οποίες ειδικός για την αντιμετώπισή τους είναι ο οφθαλμίατρος.

 

Η αναπτυξιακή ή συμπεριφοριστική οπτομετρία είναι ένας διευρυμένος και εξειδικευμένος τομέας της οπτομετρίας και η φιλοσοφία της βασίζεται στο γεγονός ότι η όραση μας δημιουργείται από τον εγκέφαλο και όχι μόνο από τα μάτια μας τα οποία είναι το μέσο που στέλνει το ερέθισμα στον εγκέφαλο για να το επεξεργαστεί και να το μετατρέψει σε εικόνα.

 

Οι οπτικές δεξιότητες αναπτύσσονται και μαθαίνονται από πολύ μικρή ηλικία. Τα σωστά ερεθίσματα από το περιβάλλον βοηθούν το ανώριμο οπτικό σύστημα να αναπτυχθεί και να συνδεθεί με τις υπόλοιπες αισθήσεις. Έχει βρεθεί ότι η όραση συμμετέχει στην κίνηση του σώματος και κεφαλιού, στην ισορροπία, στην αίσθηση του βάθους και της προοπτικής σε έναν χώρο και όχι μόνο στο να βλέπουμε καθαρά μακριά και κοντά. Για την ακρίβεια η καθαρή όραση αποτελεί μέρος των οπτικών δεξιοτήτων και δεν εξασφαλίζει σωστή συνεργασία των ματιών. Όταν το οπτικό σύστημα δεν αναπτύσσεται σωστά λόγω φτωχών ερεθισμάτων από το περιβάλλον, τότε πιθανόν να αναπτυχθούν δυσλειτουργίες της συνεργασίας των ματιών οι οποίες μας δυσκολεύουν στις καθημερινές μας εργασίες.

 

Ας σκεφτούμε ένα παιδί που αν και βλέπει καθαρά μακριά, όταν κοιτάει κοντά δεν μπορεί να εστιάσει σωστά και μετά από λίγη ώρα προσπάθειας τα γράμματα  γίνονται διπλά, θολά  ή δείχνουν να χορεύουν στο βιβλίο. Το αποτέλεσμα είναι να αποφεύγει το διάβασμα και να δυσκολεύεται στο σχολείο γιατι κουράζεται. Σε μια τέτοια περίπτωση η απλή παρατήρηση της συμπεριφοράς του θα δώσει αρκετά σημάδια στους γονείς ή τον δάσκαλο ότι υπάρχει πιθανά κάποια δυσλειτουργία της όρασης ώστε να απευθυνθούν στον ειδικό οπτομέτρη. Έτσι λοιπόν η συνολική παρατήρηση της συμπεριφοράς του ατόμου και η εξειδικευμένη οπτομετρική αξιολόγηση θα δώσουν σημαντικές πληροφορίες στον αναπτυξιακό οπτομέτρη για το πως θα αποκαταστήσει κάποια πιθανή δυσλειτουργία της όρασης. Συνήθως χορηγείται ειδική συνταγογράφηση για γυαλιά και εξατομικευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης vision training.


Η  εξέταση από έναν αναπτυξιακό οπτομέτρη δεν αρκείται στην εξέταση της οπτικής οξύτητας στον πίνακα αλλά εξετάζει επιπλέον:

·         Την ικανότητα  της συνεργασίας των ματιών, της εστίασης και της διατήρησης της εστίασης όσο χρειάζεται ώστε να μην υπάρχει κόπωση όταν γράφουμε , διαβάζουμε ή χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή.

·         Την ικανότητα να αλλάζουμε σωστά και αβίαστα  την εστίαση από μακριά σε κοντά  και το αντίθετο. Αυτή είναι μία διεργασία που φυσιολογικά γίνεται αυτόματα στους περισσότερους με την διαδικασία της προσαρμογής του φακού του ματιού μας. Υπάρχουν κάποιοι όμως που βλέπουν θολά εάν κοιτάξουν μακριά αμέσως μετά από εργασία σε υπολογιστή και χρειάζονται χρόνο για να καθαρίσουν ξανά την μακρινή εικόνα. 

·         Την αξιολόγηση της ικανότητας με την οποία ένα παιδί επεξεργάζεται και αντιλαμβάνεται ένα οπτικό ερέθισμα. Επίσης, εάν αυτή συμβαδίζει με την ηλικία του και δεν υπολείπεται ώστε να δημιουργεί πρόβλημα στην ικανότητά του να γράφει και να διαβάζει.


Μπορείτε να απευθυνθείτε στο κατάστημά μας για μια αξιολόγηση από εξειδικευμένους οπτομέτρες στην οπτομετρία και στην αναπτυξιακή οπτομετρία. Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την επιστήμη της οπτομετρίας θα βρείτε στην επίσημη σελίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Οπτομετρίας.